Brann- og redningsskoletesten

I slutten av mars kalles et antall kvalifiserte søkere inn til Brann- og redningsskoletesten, som tester kandidatene i styrke, kondisjon, svømming, klaustrofobi og toleranse for høyde. 

Innhold

  Innhold

  Kort om testen

  Brann- og redningsskoletesten består av åtte øvelser. Testene gjennomføres i 2024 fra 16. april til 2. av mai hos syv brann- og redningsvesen. Kvalifiserte søkere vil få beskjed om påmelding til testen i slutten av mars. Alle som blir invitert til de fysiske testene må dekke reise og opphold selv. Kravene er like for kvinner og menn fordi det stilles like krav til utførelsen av jobben, uavhengig av kjønn. Testen gir bestått eller ikke bestått resultat.

  Informasjon om opptakstester til studiet Brann, redning og samfunnssikkerhet

  Oversikt over teststeder 2024

  Stavanger 16. april
  Drammen 16., 17. og 18. april
  Bergen 23. og 24. april
  Tromsø 25. april
  Tønsberg 25. og 30. april
  Bodø 30. april
  Trondheim 2. mai

  Kravene i Brann- og redningsskoletesten

  Kondisjon 

  Du skal løpe runder i gymsal, der du skal legge deg ned på magen på ene langsiden, og på ryggen på den andre langsiden. Du får ett forsøk, og kravet er 748 meter innen 6 minutter. (Det tilsvarer 17 runder hvis banen er 44 meter lang).

   

  Stående medisinballstøt

  Du skal støte en 10 kg tung medisinball lengst mulig i stående posisjon. Du får inntil tre forsøk, og kravet er 3,75 meter

   

  Vertikal kroppsheving

  Du skal løfte vekten av din egen kropp opp på høyde med haken hengende i en kroppshevingsstang. Du får inntil to forsøk. Kravet er tre repetisjoner.

   

  Stille lengde

  Du skal stille deg bak en strek, og med samlede bein, hoppe forbi et markert punkt i lengderetning. Du får inntil tre forsøk, og kravet er 2,05 meter.

   

  Markløft med gange

  Du skal løfte to stk. Kettlebells som hver veier 32 kg opp og ned 12 ganger. Så skal du, uten å slippe vektene, gå 10 meter, snu og gå 10 meter tilbake før du kan sette vektene i bakken. Du får ett forsøk, og du må gjennomføre innen to minutter.

   

  Toleranse for høyde

  Du skal gå opp og ned i en stige, en gang. Kravet er at du går opp til 11 meter, før du får klarsignal til å gå ned igjen. Du får ett forsøk, og blir sikret i stigen med en sele, som bremser deg hvis du skulle falle. Du må gjennomføre innen tre minutter.

   

  Klaustrofobi

  Du skal krype gjennom et 5 meter langt rør med blendet maske/bånd, slik at du ikke ser noe. Du får ett forsøk og må gjennomføre innen tre minutter.

  Svømming

  Svømmetesten består av tre øvelser:

  • Du skal svømme 300 meter (bryst/crawl) på en 25-meters bane, og må gjennomføre innen 7 minutter og 30 sekunder. Du får ett forsøk.
  • Du skal svømme 10 meter under vann og hente opp to ringer på ca. 1,4 meters dyp. Ringene har en avstand på 5 og 9 meter, og du må være under vann til du har hentet opp begge ringene. Du kan få inntil to forsøk.
  • Du skal hoppe i vannet fra tre meter. Du får ett forsøk.
  • Bekledning: Badedrakt, badebukse eller heldekkende svømmetøy. Neseklype og flyteelementer er ikke tillatt. Svømmebriller er tillatt.

  Ofte stilte spørsmål om Brann- og redningsskoletesten

  • Hvor foregår testene?

   De fysiske testene foregår ved utvalgte brann- og redningsvesen.

   Aktuelle søkere som inviteres til å gjennomføre Brann- og redningsskoletesten, velger sitt foretrukkede sted. 

   Her finner du dato og sted for gjennomføring av testen i 2024.

  • Når gjennomføres de fysiske testene?

   Aktuelle søkere mottar i slutten av mars en e-post med informasjon om påmelding til fysiske tester. Gjennomføring av fysiske tester for opptaket i 2024 blir i perioden 16. april til 2. mai. 

  • Må jeg selv betale for reise og opphold?

   Alle som blir invitert til de fysiske testene må dekke reise og opphold selv.

  • Hvorfor er kravene like for kvinner og menn?

   Det er fordi det stilles like krav til utførelsen av jobben, uavhengig av kjønn.

  • Hvor sterk må man være?

   Du må være godt trent og i god form. Sterk nok, men ikke supermann eller -kvinne. Det er andre egenskaper som er minst like viktige.