Om emnet Systematisk erfaringslæring
Systematisk erfaringslæring er en forutsetning for å kunne forbedre både det forebyggende arbeidet og håndtering av hendelser. Brann- og redningspersonell må derfor være i stand til å evaluere arbeidet som utføres i brann- og redningsvesenene, samt vite hvordan man kan omsette innsikt fra evalueringer til læring og kunnskapsutvikling både på individ- og organisasjonsnivå.
Spesielt må brann- og redningspersonell være i stand til å planlegge og gjennomføre øvelser og instruksjoner for enkeltpersoner og grupper/lag i brann- og redningsvesenet, slik at de kan bidra til læring og kontinuerlig forbedring på egen arbeidsplass.
Om emnet Systematisk erfaringslæring
Systematisk erfaringslæring er en forutsetning for å kunne forbedre både det forebyggende arbeidet og håndtering av hendelser. Brann- og redningspersonell må derfor være i stand til å evaluere arbeidet som utføres i brann- og redningsvesenene, samt vite hvordan man kan omsette innsikt fra evalueringer til læring og kunnskapsutvikling både på individ- og organisasjonsnivå.
Spesielt må brann- og redningspersonell være i stand til å planlegge og gjennomføre øvelser og instruksjoner for enkeltpersoner og grupper/lag i brann- og redningsvesenet, slik at de kan bidra til læring og kontinuerlig forbedring på egen arbeidsplass.
Tema
Evalueringsarbeid
- Evaluering av forebyggende arbeid, evaluering av innsatser, evaluering av branner
Læring og kunnskapsutvikling på individ- og organisasjonsnivå
- Individuell læring, organisatorisk læring, kunnskapsutvikling, forbedring av praksis, o.l.
Instruktørrollen
- Planlegge og gjennomføre enkle instruksjoner på individ- og gruppenivå
Øvelsesplanlegging og -gjennomføring på lagsnivå (spillbord, case, funksjonsøvelser, o.l.)
- Studentene lærer å bruke relevante metoder og verktøy, reflektere over egen rolle og begrunne valg i øvingsplanlegging og -gjennomføring.
Læringsutbytte
Kunnskap
Kandidaten:
- har kunnskap om evalueringsmetoder, -prosesser og -verktøy som anvendes innen fagområdet brann, redning- og samfunnssikkerhet (K2)
- kan vurdere eget arbeid ved brann- og redningsinnsatser i forhold til gjeldende prosedyrer, normer og krav i regelverk (K3)
- har kunnskap om metoder og prosesser for læring på individ- og organisasjonsnivå innen fagområdet brann, redning og samfunnssikkerhet (K2)
- har kunnskap om metoder, prosesser og verktøy for innsamling og deling av erfaringsdata innen fagområdet brann-, redning- og samfunnssikkerhet på nasjonalt nivå (K2)
- har kunnskap om metoder, prosesser og hjelpemidler som anvendes ved planlegging og gjennomføring av instruksjoner på individ- og gruppenivå (K2)
- har kunnskap om metoder, prosesser og hjelpemidler som anvendes ved planlegging og gjennomføring av øvelser på individ- og gruppenivå (K2)
Ferdigheter
Kandidaten:
- kan gjøre rede for valg av evalueringsmetode for å evaluere henholdsvis forebyggende arbeid og innsatser (F1)
- kan kartlegge forebyggende og beredskapsmessige situasjoner og gjennom evaluering identifisere læringspunkter og behov for iverksetting av forbedringstiltak (F4)
- kan reflektere over evaluering av eget arbeid ved brann- og redningsinnsatser og justere denne under veiledning (F2)
- kan gjøre rede for valg av læringsmetoder for læring på individ- og organisasjonsnivå innen fagområdet brann, redning og samfunnssikkerhet (F1)
- kan finne og henvise til nasjonale erfaringsdata og vurdere relevansen for forebygging og beredskap i eget brann- og redningsvesen (F3)
- kan reflektere over egen utøvelse som instruktør og justere denne under veiledning (F2)
- kan gjøre rede for valg av metode ved øvelsesplanlegging og øvelsesgjennomføring (F2)
Generell kompetanse
Kandidaten:
- kan planlegge og gjennomføre evaluering av forebyggende arbeid og innsatser alene og som deltaker i gruppe og i tråd med etiske krav og retningslinjer (GK1)
- kan planlegge og gjennomføre evaluering av eget arbeid ved brann- og redningsinnsatser alene og som deltaker i gruppe (GK1)
- kan bidra til organisasjonsutvikling innen fagområdet brann, redning og samfunnssikkerhet gjennom implementering av læringspunkter og forbedringstiltak (GK5)
- kan utveksle synspunkter med fagpersonell innen fagområdet brann, redning og samfunnssikkerhet og delta i diskusjoner om hvordan læringspunkter og forbedringstiltak kan bidra til utvikling av god arbeidspraksis (GK4)
- kan planlegge og gjennomføre instruksjoner på individ- og gruppenivå alene og som deltaker i gruppe og i tråd med etiske krav og retningslinjer (GK1)
- kan planlegge og gjennomføre øvelser på individ- og gruppenivå alene og som deltaker i gruppe og i tråd med etiske krav og retningslinjer (GK1)
Organisering og læringsaktiviteter
Emnet gjennomføres over ett semester og har en total arbeidsmengde på 258 timer. Herav 105 timer lærerstyrt undervisning.
Som hovedregel gjennomføres all undervisning med fysisk tilstedeværelse, med obligatorisk oppmøte på minst 80% tilstedeværelse. Under emnets gjennomføring skal du delta i læringsaktiviteter slik som forelesninger, klassediskusjoner, gruppediskusjoner, gruppeoppgaver, veiledning, praktiske øvelser på øvingsfelt, presentasjoner, demonstrasjoner, selvstudium og arbeidskrav. Det er forventet aktiv deltakelse fra studentens side.
Arbeidskrav
Du skal gjennomføre følgende arbeidskrav i løpet av semesteret:
- Studenten skal planlegge og gjennomføre en 30 minutters undervisningsøkt for medstudenter. Studenten tildeles et avgrenset fagtema og har ansvar for både faglig formidling og praktisk gjennomføring.
Formålet med arbeidskravet er å gi studentene øving i instruktørrollen. Studenten skal levere en undervisningsplan i forkant, og en kort skriftlig refleksjon etter gjennomført økt.
Ytterligere opplysninger om arbeidskravet gis av faglærere.
Arbeidskravet må være gjennomført og godkjent før studentene kan gå opp til eksamen i emnet.
Vurdering
Emnet avsluttes med en muntlig eksamen som gjennomføres i par (2) og omhandler øvelsesplanlegging-/gjennomføring på lagsnivå.
Vurderingsform |
Varighet |
Hjelpemidler |
Muntlig eksamen |
30 minutter |
Hjelpemidler etter nærmere gitte kriterier |
Eksamen vurderes til bestått/ikke bestått.
Karakteren som fremkommer på eksamen, oppgis som emnekarakter på vitnemålet.
Litteratur
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. (u.å.). Veileder i planlegging, gjennomføring og evaluering av øvelser – Grunnbok: Introduksjon og prinsipper. https://www.dsb.no
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. (u.å.). Metodehefte: Diskusjonsøvelse. https://www.dsb.no
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. (u.å.). Metodehefte: Funksjonsøvelse. https://www.dsb.no
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. (u.å.). Metodehefte: Spilløvelse. https://www.dsb.no
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. (u.å.). Metodehefte: Evaluering av øvelser. https://www.dsb.no
Kongsvik, T., Bye, R. J., & Fenstad, J. (2018). Sikkerhet i arbeidslivet (Kap. 8 og 9). Fagbokforlaget.
Sandberg, N. (Red.). (2015). Metode for evaluering av branner (SPFR-rapport A15-20022-01-1). Stiftelsen Norsk brannvernforskning.
Sommer, M., Pollestad, T. S., & Steinnes, J. (2020). Beredskapsøving og -læring (Kap. 1, 3–10). Fagbokforlaget.
Särdqvist, S. (2005). Olycksundersökning (Kap. 1, 5, 6 og 7). Räddningsverket.
Støttelitteratur
Løvik, K. (2010). Øvelse gjør mester (s. 63–70, 96–107, 114–121, 124–166). Høyskoleforlaget.
Wormnes, B., & Manger, T. (2015). Motivasjon og mestring. Fagbokforlaget.